Bakker & Brill wint Midzomergracht Festival prijs

geplaatst in: Uncategorized | 0

Bakker & Brill wint Midzomergracht Festival prijs

Tijdens het eindfeest van het Café Theater Festival (CTF) op 5 maart jl. is de Midzomergracht Festivalprijs uitgereikt aan de theatergroep Bakker & Brill. Hun winnende voorstelling ‘Ganzen zijn net zwanen’ gaat over de diversiteit van moderne liefde. Bakker & Brill stelt rake vragen waar wij allemaal tegenaan lopen, zoals: “Wat is er over van de pure liefde?” en “In hoeverre kunnen we spelen met de maakbaarheid van liefde en aantrekkingskracht?” 

 

Origineel, confronterend en vermakelijk

Midzomergracht Festival heeft vorig jaar op het Café Theater Festival 2016 voor het eerst een prijs uitgereikt aan een theatergroep. Wij kiezen een CTF-voorstelling die vanuit een originele, onverwachte of confronterende invalshoek met thema’s als gender en seksuele identiteit omgaat.

 

Voor het Midzomergracht Festival is de voorstelling ‘Ganzen zijn net zwanen’ van Bakker & Brill een schot in de roos omdat het bruggen tussen alle vormen van hartstocht, seksualiteit en liefde creëert. Met een flinke dosis zelfspot willen Luit Bakker en Leon Brill het met ons over de liefde hebben. Want liefde is maakbaar, toch?

 

Theater maakt gender en seksualiteit bespreekbaar 

 

Maarten van Grootel, programmeur werkgroep Cultuur van het Midzomergracht Festival: “Sinds vorig jaar zetten wij ons actief in om meer theatervoorstellingen te programmeren tijdens het Midzomergracht Festival. Theater is voor het Festival een mooi en menselijk medium dat voor veel mensen toegankelijk is. Daarnaast is het een perfect medium om gender en seksualiteit bespreekbaar te maken. Een voorstelling biedt een specifiek perspectief van de maker. Deze ideeën kunnen maatschappijkritisch zijn of ze kunnen een heel nieuwe of andere wereld tonen. Hierdoor staat de voorstelling los van de realiteit en kunnen theatermakers experimenteren met onderwerpen die in de “echte” wereld taboe zijn. Voorstellingen testen waar de grens ligt, of laten mensen kritisch nadenken over hun eigen ideeën over wat wel en niet kan in de wereld”

Volgen Luit Bakker:

Theatermaker - Acteur

Luit (1991, zij/haar, Amsterdam) deed de vooropleiding ITS DNA en studeerde daarna af aan de toneelacademie Maastricht. Ze maakt solo voorstellingen en is onderdeel van het collectief Bakker&Brill. Met Bart van de Woestijne maakt ze momenteel de voorstelling Zuurstofschuld. Naast haar werk in het theater is ze patissier en wordt ze dit jaar spinning instructeur. Luit is groot voorvechter van gelijkheid, haar slogan is ‘We zijn er nog niet, maar we komen er wel’. Ze voelt zich als queer en vrouw immers niet veilig genoeg in deze maatschappij. Ze verwerkt en onderzoekt in haar voorstellingen de verhalen van gemarginaliseerde groepen op een intersectionele manier: Zo gebruikt ze theater als een middel om de wereld meer inclusief en openminded te maken. In haar voorstellingen speelt ze met bestaande stereotyperingen op een fysieke, humoristische en provocerende wijze. Het werk van Bakker is maatschappijkritisch, heeft een grote dosis zelfspot en zoekt naar de kwetsbaarheid van zichzelf en haar publiek. Ze staat verder bekend als de meest felbegeerde lesbienne van Amsterdam, maar is daar heel bescheiden over.

Laatste berichten van