Trouwe chihuahua, bijdehand keffertje of heldhaftige herder?

In de Paradevoorstelling Dogs Of War kijken vijf paar puppyogen je aan: Diesel, Shadow, Blondie, Caesar en Henk weten elke dierenliefhebber in te pakken. Totdat ze toeslaan en van zich af bijten. Vijf beesten met een hondenbaan, in dienst van het leger. Ingezet als trouwe vriend maar ook als echte killers.  Wat vinden die honden hier eigenlijk zelf van? Nadat La Isla Bonita vorig jaar door NRC als een van de beste voorstellingen van het theaterseizoen werd gekozen, zijn de jonge maaksters terug op het podium.


De krant schreef “Het is de gedroomde afstudeervoorstelling: verwarrend, veelzijdig, verontrustend én geestig.” De vijf vrouwen startten onder de naam van hun eerste project een nieuw theatercollectief en La Isla Bonitabestormt nu  De Parade. Bloeddorstig likken zij hun pootjes op Arabische beats en opnieuw zetten de vrouwen op hoogst originele wijze hun tanden in een razend actuele (oorlogs)kwestie.

Nederland is grootleverancier van getrainde honden. De dieren zijn perfect inzetbaar voor het opsporen van drugs of wapens maar kunnen ook goed gebruikt worden om op commando de vijand aan te vallen. Omdat honden niet als wapen gezien worden door de douane, kunnen ze naar bijna elk gebied ter wereld worden geëxporteerd. Het onderscheid tussen een schoothondje en een getrainde legerhond wordt niet gemaakt. La Isla Bonita neemt deze situatie onder de loep en bekijkt de situatie vanuit het perspectief van de hond.

La Isla Bonita bestaat uit 5 jonge vrouwen die in 2015 afstudeerden aan de opleiding Theatraal Performen aan de Toneelacademie Maastricht. Hun afstudeervoorstelling onder regie van Jeroen De Man, bekend van De Warme Winkel, werd een instant hit. La Isla Bonita bracht twee op het eerste gezicht totaal verschillende uitgangspunten, ritmisch gymnastiek en bootvluchtelingen, samen en wist deze te combineren tot een razend originele en actuele voorstelling. Luit Bakker, Milou van Duijnhoven, Mirthe Labree, Aukje Schaafsma en Lisa Schamlé werden hiermee tijdens het ITs Festival voor afstuderende theatermakers geselecteerd door Rudolphi Producties om een landelijke tournee te maken onder de noemer Het Debuut.

De Parade
Den Haag: vr 8 t/m zo 10 juli
Utrecht: zo 31 juli t/m wo 3 augustus
Amsterdam: vr 12 t/m di 16 augustus

Foto’s: Casper Koster
Site: La Isla Bonita