Wat als
je elke dag kon kiezen
wie je bent en wie je liefhebt?
In deze immersieve ervaring betreed je een parallel universum waar liefde en aantrekking geen vaste vormen hebben. Queertopia is een conversie machine die de grenzen van je identiteit oprekt. Het is ontworpen om jezelf opnieuw te ontdekken en je de ruimte te geven om anders te zijn. Hoe je ook binnen stapt, je komt er (meer) queer uit.
Met dit werk openen kunstenaars Bart van de Woestijne en Luit Bakker het gesprek over emancipatie. De persoonlijke ervaring van de deelnemer is een waardevolle ingang voor het gesprek over diversiteit en inclusie. Queerness kan een betekenisvol perspectief zijn voor iedereen, ook voor jou.
“Queertopia is een-op-een ervaringstheater om gulzig tot je te nemen. Wie na een uur op de stoep staat, wil meteen weer naar binnen.”
Parool
De makers putten uit eigen ervaringen: beiden identificeren zichzelf als queer. Bakker maakte daar een aantal indrukwekkende, geëngageerde solovoorstellingen over bij productiehuis Likeminds. Van de Woestijne staat bekend om zijn meer filosofische theaterinstallaties op locatie: zijn voorstellingen zijn vaak individuele ervaringen waarbij de toeschouwer zich opnieuw verhoudt tot zichzelf en zijn omgeving. Queertopia verenigt het activisme van Bakker en het contemplatieve van Van de Woestijne”
NRC
Wat gebeurt er als we een wereld vormgeven waarin we liefde en aantrekking niet proberen te definiëren, als liefde geen onderdeel is van een politieke agenda? In deze filosofische en activistische voorstelling laten Luit Bakker en Bart van de Woestijne je reflecteren op existentiële vragen als “Is aantrekking iets wat je kunt programmeren en omvormen?” en “Is liefhebben iets wat ons wordt aangeleerd, of juist een wezenlijk onderdeel van ons?”
In Queertopia smelten de kwaliteiten van Luit Bakker en Bart van de Woestijne samen tot een geheel. Luit poogt in haar werk op een humoristische maar confronterende manier rolpatronen te doorbreken. Ze is maatschappijkritisch en zoekt naar de kwetsbaarheid van haarzelf en haar publiek. Bart smeedt in Werkplaats van de Woestijne levensvragen om tot denkervaringen, waarin je gedwongen wordt om op zoek te gaan naar jouw antwoord op een grote, onmogelijke vraag. Bart pelt politieke onderwerpen af tot existentiële vragen. Volgens hem moeten we meer over onszelf nadenken om te kunnen veranderen.
Concept en regie: Luit Bakker & Bart van de Woestijne
Tekst: Luit Bakker & Bart van de Woestijne
Spel: Judith Schuur & Luit Bakker
Licht en scenografie: Tom Heintz & Jolein Kop
Geluidsontwerp: Jelle Hoekstra
Dramaturgie: Maarten Bos
Coach: Liet Lenshoek
Marketing: Anton van der Sluis
Zakelijk: Leonie Kuhlmann
Productie: Nikita Oldert en Ymke van Hoof
Met steun van: Likeminds, Fonds Podiumkunsten, Stichting Dioraphte, Stichting Lira
Co-productie: Festival Cement
Met dank aan: Storm Vogel
Fotos: Nikki sluiter en Bart Grieten